Masini de indreptat

Masinile de indreptat lemnul (abricht) sunt utilaje folosite in industria prelucrarii lemnului pentru a netezi si a uniformiza suprafata unui panou de lemn sau a unei bucati de lemn. Masini de indreptat cu cutit elicoidal  – Aceste masini folosesc un cutit elicoidal pentru a indrepta suprafata lemnului.

Cutitul se roteste la o viteza ridicata, taind fibrele lemnului in timp ce indreapta suprafata acestuia.

Procesul de indepartare a materialului in exces de pe o suprafata de lemn pentru a o netezi si a o uniformiza se realizeaza cu ajutorul unei masini numita masina de rindeluit sau abricht, care este proiectata sa indeparteze materialul de pe suprafata lemnului cu ajutorul unor cutite asezate pe un ax.

Procesul de rindeluire este realizat mecanic, fiind eficient si mai rapid cu ajutorul unei masini de rindeluit. In timp ce lemnul este impins prin masina, cutitele indeparteaza materialul de pe suprafata acestuia, netezindu-l si uniformizandu-l. In general, masinile de rindeluit sunt echipate cu doua sau mai multe cutite pentru a asigura o rindeluire uniforma si fara urme.

Dupa rindeluire, lemnul poate fi trecut prin masina de grosime (sau planer), care ii poate reduce grosimea si ii poate uniformiza grosimea. Aceste doua masini sunt adesea folosite impreuna in prelucrarea lemnului pentru a obtine o suprafata neteda si uniforma.